Brunei in 1 blog 📝
23 januari 2025 - Bandar Seri Begawan, Brunei
Borneo is verdeeld over drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Laat ik van dat laatste land nou niks weten! Dus ging ik 4 nachten naar naar de hoofdstad van Brunei: Bandar Seri Bagawan 🕌.
Hassan, de baas van Brunei
Het land is jong en oud tegelijk. Bewijzen van de eerste bewoners stammen uit 40,000 B.C. Daarna volgt een lange geschiedenis dat eindigt met Brits protectoraat vanaf 1889. Tijdens WOII komen de Japaners nog even langs. Maar de Britten heroveren Brunei in 1945. In 1984 krijgt het land de onafhankelijkheid. Dus bestaat Brunei in de huidige staat pas 41 jaar. Aan het hoofd staat sinds 1967 Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddienja (1946). Jep, ze houden hier van lange namen. Hij is sultan, premier en minister van defensie en financien 🫅🏾. De rest van de regering bestaat uit vrienden en klasgenoten. Dus feitelijk is Hassan de enige baas van het land en rijk. Rijk door de olie 💰.
Hassan staat afgedrukt op alle bankbiljetten. Zijn foto hangt in alle restaurants, overheidsgebouwen en moskeeën. Je kunt hem niet makkelijk vergeten.
De sultan is goed voor zijn onderdanen, zeggen ze hier allemaal. Onder andere: gratis onderwijs, gratis gezondheidszorg en gratis woningen. Tja, als je dan zoveel krijgt van Hassan, meen je dan wat je zegt, of vind je dat je dankbaar moet zijn en voel je je verplicht om je positief te uiten? Daar ben ik niet achter gekomen. Hoewel mijn gids Andie zegt dat is het niet strafbaar is om de sultan te bekritiseren.
Sharia
Die wilde de sultan invoeren. Maar dat is niet gelukt. De bevolking zag het niet zitten. Hoewel naar buiten gecommuniceerd wordt dat de doodstraf staat op homoseksualiteit, blijkt dat alleen gecommuniceerd te worden in verband met de handelsbetrekkingen met Islamitische landen. In Brunei is het geen enkel probleem, nog nooit toegepast en wordt homoseksualiteit sociaal ook geaccepteerd, zegt Andie, zoals in zijn eigen familie.
Toerisme
Brunei is niet echt ingesteld op toeristen. Ik vond via internet twee duikscholen en 1 tour agency. De laatste bood geen tours aan, in ieder geval niet aan solo reizigers. Gelukkig kende mijn hotel een goede gids, Andie. Hij heeft Smooth Operators opgezet. Via hem regel ik taxiritjes, want ov is een ramp, en we gaan een paar uurtjes samen op pad. Dat was gezellig en vooral informatief.
We bezoeken de waterwijk Kampong Ayer. Een wijk op het water, op palen. Daar waar Brunei is ontstaan. We bezoeken twee moskeeën en ik vraag hem van alles over Brunei.
Op dag drie bezoek ik een koranschool voor kinderen met andere mogelijkheden. De meeste kinderen hebben een vorm van autisme vertelt de leerkracht. Maar er komen ook kinderen met het syndroom van Down. De leerkracht is erg gedreven en heeft een hart van goud. Hij maakt al zijn lesmateriaal zelf, het ziet er vakkundig uit.
Duiken naar wrakken
Dat leek mij leuk, dus ik boekte een dag duiken en had er zin in. Ik hou het kort: zeeziek, slecht zicht en veel stroming. Het was een uitdaging, maar gelukkig heb ik de filmjes nog 😆.
Conclusie
Het land is klein. Het is qua oppervlakte ongeveer evengroot als de provincie Gelderland en heeft 500.000 inwoners. Dat zijn er ong 65.000 minder dan Den Haag. De wegen zijn goed, het eten lekker en het is er voor ons niet duur. De mensen zijn aardig en vinden het leuk om een praatje te maken. Ze lijken het er goed te hebben.
Het was interessant om er te hebben rondgekeken. Het was waardevol om met een lokale gids op stap te gaan. Maar ik ben er verder niet geweldig van onder de indruk.
Been there, done that! Op naar volgende avonturen 🎒.
Maris xx
Tante Caar:23 januari 2025Mooie pica’s weer, Maris!! X
Joke T:23 januari 2025Mooie samenvatting van het land dan. En waar ga je nu dan heen??
Mariska:24 januari 2025Ik ben weer in Maleisië, in Kuching op Borneo nog steeds. Als je kijkt bij route of kaart, kun je mijn route volgen. Hierna ga ik naar Singapore.
Mirjam:25 januari 2025Wat een toffe ervaring weer!!!