Tonnetje rond.... 🥣
16 januari 2025 - Kota Kinabalu, Maleisië
Na Pom Pom eiland reis ik verder op Borneo. De eerstvolgende stop is KK, zoals ze hier Kota Kinabalu noemen. In de Lonely Planet lees ik: " .... a rich culinary spectrum, spanning street food to high-end dining....". Dat belooft wat 🍽.
Wat meteen opvalt is dat KK centrum inderdaad bol staat van eten. Overal restaurantjes, eetkraampjes en cafeetjes. De eerste avond eet ik nasi goreng bij een lokale tent, bij mij om de hoek 🍚. Veel rijst, weinig groente, maar het smaakt prima.
De volgende dag ontbijt ik op aanraden van de Lonely Planet bij Yuit Cheong. Het is een van de oudste koffiehuizen en je eet er: Toast kaya, brood met kokosjam 🥥, typisch voor hier. Al heb ik sterk de indruk dat men liever noedels eet als ontbijt. Het tentje is oud, het brood ook. Droog, wit casinobrood met een beetje jam🍯. Niet voor herhaling vatbaar.
Omdat ik geen vis meer eet, zijn de visrestaurantjes aan Todak Waterfront niet aan mij besteedt. Ze serveren er naast van alles aan vis en zeevruchten, felgekleurde mierzoete limonade. Het is er wel gezellig druk.
Bij een kraampje verderop koop ik gebakken banaan en wat onbekende zoetigheden om te proberen 🥮. De banaan is lekker, de rest gooi ik weg. Kleffe rijst met een kleurtje, ik vind het helaas niet lekker.
Ik gooi het even over een andere boeg. De volgende dag eet ik, op aanraden van de Lonely Planet, bij Chilli Vanilla, een Hongaars restaurant met westers menu. Ik heb al maanden geen kaas gegeten en geniet enorm van een pasta carbonara met veel kaas en room 🧀. Heerlijk! Mét een glas witte wijn, ook al even geleden.
De wijn smaakt naar meer. Later die avond drink ik nog een rood wijntje 🍷 op een van de terrasjes van KK Waterfront. Een leuke, gezellige plek aan het water.
Bij mij om de hoek zitten nog meer leuke tentjes. Ik eet een keer Mexicaans bij Mamasita en drink een koffie verkeerd bij Nook Café ☕️. 'S Avonds eet ik falafel bij El Centro, en kom midden in een pubquiz terecht. Die win ik niet, maar ik drink er wel een Borneo biertje 🍺.
Volgens de Lonely Planet mag je de laksa niet missen bij Yee Fung Laksa, en het is een schot in de roos. Het zit vol met Maleisiers. Eten doe je met stokjes én een lepel. Laksa is namelijk een noedelsoep 🍜. De laksa is licht pittig en lekker kruidig. Deze keer heeft de Lonely Planet gelijk!
KK heb je zo gezien, er zijn niet heel veel bezienswaardigheden. Maar je kunt je er wel tonnetje rond eten!
Maris xx
Ps: Durian heb ik nog niet geproefd. Staat nog op het to do lijstje.

Als Durian net zo lekker is als Nanga dan zit je goed.