Het artificial reef poetsen🪥
9 december 2024 - Pulau Pom Pom, Maleisië
Elke dag maken we twee werkduiken. De taken tijdens de duiken kun je grofweg opdelen in: 1. onderhoud van het rif of 2. data verzamelen voor onderzoek. Af en toe zal ik er wat over schrijven.
Vandaag vertel ik over het schoonhouden van het aangelegde 'step reef'.
Waarom is herstel van het rif nodig?
Pom Pom Island is drastisch getroffen door historische visbom-evenementen, een illegale vismethode die wijdverspreid is in Zuidoost-Azië. In de afgelopen 12 jaar heeft TRACC veel koraalfragmenten geplant🪸. Met meer en minder succes. Met het onderzoek wat daaraan gekoppeld is, wordt gekeken welke methoden wel en welke niet werken. De grootste uitdaging is dat het rif en het koraal op een helling groeit of moet gaan groeien.
Waarom schoonmaken?
Een van de aangelegde riffen is het 'step reef'. Een rif in de vorm van een trap. Hierop groeit inmiddels flink wat koraal. Maar ook algen🦠. Algen beperken de groei van het aangeplante koraal. Daarnaast valt er soms puin op of naast de koralen.
Wat doen wij?
Een paar keer per week duikt er een groep naar dit rif en haalt stukjes puin van de koralen af. Maar het grootste deel van de duiktijd (30-40 minuten), zijn we bezig met het voorzichtig wegpoetsen van de algen naast de koralen, met een oude tandenborstel🪥. Eerst wuif je het laagje zand weg, en dan borstel je de cementen blokken met een tandenborstel. Klik hier voor een schoonmaak video 😁.
Misschien klinkt het saai in de oren, maar het is eigenlijk heel meditatief. En... visjes komen even kijken wat je aan het doen bent.
Als het schoonmaken klaar is, duiken we de resterende tijd (ong 20 min) nog even door, voor de leuk, op zoek naar zeeleven🐙🐟.
maris xx
Klik voor een filmpje van de cuuttteeee egelvis.
Follow me on insta.
Tante Caar:9 december 2024Goed bezig!! 👍👌
WINNIE:9 december 2024Heeeeeel cool!!!
Margaret Warmenhoven:9 december 2024Leuk om je avontuur te volgen.
Mariska:10 december 2024🙏🙏
Tom:10 december 2024Ja meditatief ik kan me dat meteen voorstellen (al heb ik nooit gedoken)...
Hamed:12 december 2024Hey wat mooi avontuur en mooie bijdragen aan de het bestaan van de riff je bent een topper xx we miss you 🙂