Zee-komkommertijd 🐛 (deel 1)

4 december 2024 - Pulau Pom Pom, Maleisië

De 1e week bij TRACC zit er ruim op. Ik ben gewend aan het ritme van de dagen. Duiken maakt mij weer heel blij, heerlijk 🙂. Tijdens de (werk) duiken zien we veel vis, andere zeedieren, planten en koraal.

Koraalduivel - Lionfish

Er is hier ontzettend veel variatie aan (kleurige) visjes te vinden zoals de anemoonvis, de koraalvlinder en de vijlvis. Deze krijgen dan ook van iedereen de meeste aandacht, want insta-waardig 🤳.

Anemoonvis

Ik kom dus graag op voor de underdog hierin de oceaan. Het zeedier, dat niet opvalt, dat door niemand van de vrijwilligers wordt bekeken, geobserveerd, laat staan gefotografeerd. Want, niet selfie-waardig...

Maar, de mensen in Azië kennen dit dier wel! Dít zeedier wordt namelijk opgegeten vanwege de veronderstelde bijwerking als een afrodisiacum. En het schijnt ook nog lekker te smaken ook, een ware delicatesse. Overbevissing van dit dier is daardoor een groot probleem geworden.

Want, dit dier is van essentieel belang voor koraalriffen omdat het stikstof, calciumcarbonaat en ammoniak produceert. Het houdt de verzuring van de oceaan, veroorzaakt door menselijk handelen, tegen doordat het zich als een stofzuiger over de oceaan bodem beweegt en afvalstoffen tot zich neemt.

Dit zeedier, is onderdeel van de zeesterren en zee-egel familie. Het ziet er vaak uit als een donkerbruine drol. Maar de soort hier rondom Pom Pom eiland is prachtig van kleur en structuur. En groot ook! Deze kan wel 30 cm lang worden.

Zeekomkommer - detail

Ik heb het natuurlijk over de black spotted sea-cucumber.

Met slechts drie rijen voetjes die naar de bodem zijn gericht, bewegen de zeekomkommers zich traag over de zeebodem voort. Met hun bladerachtige zwarte tentakels tasten ze de bodem af en voeden ze zich met organisch afvalmateriaal.

Zeekomkommer

Ze starten bij zonsopgang en gaan hiermee door tot een half uur na zonsopgang. Dan verstart de zeekomkommer en blijft op één punt stil liggen, met zijn kont fier omhoog. De tentakels worden ingetrokken.

Zeekomkommer, voorkant

Ze hebben, behalve de mens, weinig vijanden. Maar áls ze zich bedreigd voelen, scheiden ze een bepaald spulletje af. Er wordt onderzocht of dit spulletje ingezet kan worden tegen bepaalde vormen van kanker.

En zo zie je maar, dat een schijnbaar onbenullig dier, toch zo van belang is in de ecologische keten.

🏆Ode aan de Pearsonothuria graeffei, the black spotted sea cucumber🐛.

Maris xx

Meer weten?

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade

1. Marlous:
    4 december 2024
    🤩👍
  2. Coen:
    4 december 2024
    Mooie foto’s, Mariska! En interessant verhaal.
  3. WINNIE:
    5 december 2024
    I vote for the sea cucumber!!! Nieuw lievelingsdier?
  4. Mariska:
    9 december 2024
    Nee, dat is denk ik wel de egelvis of zeepaardje.
  5. WINNIE:
    9 december 2024