Bye bye Pom Pom.... 👋🏽😉🏝
19 december 2024 - Pulau Pom Pom, Maleisië
Na 3 weken vrijwilligerswerk bij TRACC, verlaat ik Pom Pom eiland alweer. Samen met mede-vrijwilligsters Fränzi en Ella vertrek ik naar de provincie Sabah in Noord-Borneo.
We verruilen het onderwaterleven van Pom Pom island, tijdelijk, voor de jungle van Borneo. Op zoek naar de Borneo Big Five:
- Dwergolifant (jaja, ik hoor de grap al aankomen)
- Orang-oetan
- Neusaap: De lokale bevolking gaf de neusaap de bijnaam ‘Orang belanda’ -> Nederlander, vanwege de gelijkenis: grote neus en rood gezicht.
- Neushoornvogel
- Zoet/zout water krokodil
Fränzi, Ella en ik hebben allemaal last van onze oren. Na een duik-loos weekje (voor Fränzi zelfs twee) óp Pom Pom eiland, begint de verveling toe te slaan en gaan we even op vakantie. Een week weg van Pom Pom om bij terugkomst weer gezond en vol energie bij TRACC aan de slag te gaan.
We bezoeken een oraang-oetan rehabilitation centre in Sepilok. De geredde en zieke orang-oetans zie je daar niet, die worden apart gehouden en verzorgd. Wel kun je de orang-oetans zien die alweer vrij gelaten zijn, maar zo af en toe nog langskomen om wat te eten. Daarna naar de Borneo sunbear opvang, dat is geen aanrader wat mij betreft. Hoewel het fijn is dat de beren worden gered uit gevangenschap, hebben we het idee dat de opvang daar wel beter kan. Oa minder contact met mensen, geen schrikdraad in én om de verblijven en meer ruimte voor de beren.
We vertrekken naar Kota Kinabatangan, een lange rivier. We gaan op wat rivier safari's om de Big Five van Borneo te spotten. Sommigen om 6 uur 's morgens😬, maar de moeite waard. We hebben ze allevijf gezien!!
Er is ook een vleermuizengrot in de buurt. Die willen we ook bezoeken met onze zeer enthousiaste gids Iggi, die óntzettend veel weet over alle dieren die we spotten 🧠.
De grot wordt bewoond door 3 miljoen kleine vleermuizen, honderduizenden swiftlets (vogeltjes) maar ook met miljarden kakkerlakken en duizenden centipides, giftige duizendpoten😖.
Na de (ietwat griezelige🪳) rondleiding door de donkere grot is het tijd om buitenom naar de top van de grot te lopen. Het is 800 meter stijgen, via een houten trap, maar het is de inspanning dubbel en dwars waard.
15 minuten nadat we de top bereikten begin het... de uittocht van 3 miljoen vleermuizen! In een tijdsbestek van een klein uur verlaten alle vleermuizen in één grote stroom de grot, om 12 uur later weer terug te keren. Tenminste, degenen die het overleven.
Want roofvogels vliegen rond en pikken de vleermuizen zo uit de lucht🦅. Ook dat konden we observeren. Het was heel indrukwekkend. Filmpje.
We hebben nog een paar dagen vrij en gaan naar Tabin Wildlife Reserve voor meer jungletochten en om nog meer dieren te zien. We hopen op vogels, slangen, insecten en kikkers 🐸.
Maandag gaan we langs de dokter voor een controle en dan terug naar Pom Pom eiland 🏝.
Maris xx
Birgit Klimke:19 december 2024Super leuk!!
Hamed:19 december 2024Doe mijn vrienden de groeten 🙊
Lambert:20 december 2024Leuk uitstapje😄
Mam:20 december 2024Lekker aan het avonturen daar. Veel plezier!