....Stavaza....
22 december 2024 - Tabin Wildlife Reserve, Maleisië
Ruim vier weken ben ik onderweg. Het is een gevarieerde reis: stad 🏙, klein eiland 🏝, jungle 🌳 en weer terug naar Pom Pom eiland. In deze blog de stand van zaken (stavaza) en een weetje over de langpootspin🕷.
Stavaza: mijn zwemmersoor 👂🏼
Het was een goede beslissing om op 'vakantie' te gaan, want mijn oor is weer in oorde. Dus ik kijk er naar uit om weer lekker te gaan duiken en mijn bijdrage te leveren als vrijwilliger bij TRACC. Er zijn veel nieuwe vrijwilligers aangekomen, dus het is leuk om te zien wie er allemaal bij zijn gekomen 👨🏿🤝👨🏼👩🏽🤝👨🏾👩🏻🤝👩🏼.
Stavaza: kerst 🎄
Is er kerstsfeer in Maleisië? Er is hier een variëteit aan geloofsovertuigingen te vinden: Islam (63%), boeddhisten, Chinese geloofsuitingen, Christenen, Hinduisme en animistische religies. Rondom de kerstdagen zie je dus (halal) restaurants mét kerstversiering, moslim vrouwen met een hoofdoek én een kerstmuts of een rudolf-de-rendier gewei op. Net zo makkelijk.
Maleisiërs hebben trouwens door al deze religies vaak vrij, zij hebben ongeveer 3x meer nationale feestdagen dan wij in Nederland de bofferds.
En mijn kerst? Die 'vier' ik op kerstavond, op Pom Pom eiland, samen met alle vrijwilligers en staff. We doen een pubquiz 📝. De kerstdagen zelf gaan we lekker duiken.
Stavaza: de jungle van Borneo
Zes dagen lang maakte ik, samen met Fränzi en Ella, jungle tochten in Borneo. Per boot 🚤, te voet 🥾 en per 4x4 🛻. Het was enorm leuk én leerzaam. Na de bootsafaris (zie vorige blog), vertrokken we naar Tabin Wildlife resort waar we drie nachten verbleven en dagelijks meerdere tochten maakten, altijd onder begeleiding van een gids.
Geweldig om zoveel mooie, prachtige en soms zeldzame dieren te kunnen zien. Maar vooral ook om te leren van de kundige gidsen. Met veel passie en professionaliteit proberen zij hun steentje bij te dragen om de natuur hier te beschermen én te herstellen.
Bekijk het fotoalbum voor alle geweldige foto's. We zagen oa een zeldzame boomkikker, een tarantula, vogels, en nog meer vogels, gibbons, orang-oetans, krekels, boomkikkers, civetkatten, lemurs en nog veel meer.
We waden door een rivier om een waterval te bereiken, om daar te gaan zwemmen. Het was ontzettend leuk!
Stava: de langpootspin met de teek
Er is van alles aan spinnen te vinden in de jungle. Zoals de Orby wever spin, tarantulas maar ook langpootspinnen. Langpootspinnen hebben aan hun poot een kleine rode teek. Zonder deze teek overleven zij niet. De teek verwijdert aangegroeid mos van de poten. Vertrekt de teek, dan groeit het mos en kan de langpootspin uiteindelijk niet meer bewegen en niet overleven.
Stavaza: en nu verder...
De komende drie weken, tot 13 januari 2025 ben ik nog op Pom Pom eiland. En daarna zijn de reisplannen nog niet ingevuld 🤷🏼♀️.
Wil je iets van mij weten wat ik nog niet heb verteld, ben je benieuwd naar iets specifieks? Zet dan je vraag in de reacties onder dit bericht en ik beantwoord die in (een van de) volgende blogs.
Fijne feestdagen!🌟
Maris xx

Ik ben benieuwd wat jullie eten. Aangepast aan westerlingen? Kun je ook iets te drinken erbij krijgen? Bijvoorbeeld een biertje?
Graag zie ik nog wat foto's van het duiken!