Singapore... say no more!
7 februari 2025 - Singapore, Singapore
Singapore, een stad en een land tegelijk. Klein, maar ambitieus. Wil het beste jongetje van de klas zijn: Modern, schoon, leefbaar en energieneutraal is het streven. Singapore wil dat bereiken door gebruik én ontwikkeling van de modernste (digitale) technieken.
Dat moet ook wel want Singapore heeft een grote opgave. Zij moeten alle voorzieningen die een land gewoonlijk heeft (bijv. defensie, industrie, laboratoria, haven, etc) feitelijk in een land stoppen ter grote van een flinke stad.
Zij hebben bijvoorbeeld niet de luxe om het vliegveld ver buiten de stad te plaatsen. Dus is het streven het vliegveld zo toegankelijk mogelijk en energievriendelijk te maken. Dus is het óók een winkelcentrum en hebben ze er bezienswaardigheden zoals de grootste indoor waterval: Jewel. Zo haal je alles uit je vliegveld wat erin zit.
En het is een "doolhof". Ik had er een 'hotel California' momentje, in de zin van... dat ik de uitgang niet kon vinden😆.
Het plan was om drie dagen in Singapore te blijven, het werden er tien. Deze stad maakt indruk! Het niveau van architectuur, design, stadsplanning en kunst is hoog. Indrukwekkend. Je weet niet waar je moet kijken zoveel is er te zien.
Dus, beste lezer, pak een kop thee en bekijk de foto / video mappen van Singapore, waar ik belachelijk veel foto's heb ingezet (sorrie). Maar de stad, dit land, is nu eenmaal fotogeniek.
Het samengaan van hoogbouw & laagbouw, nieuwbouw & oudbouw, modern & traditioneel, beton & natuur is geweldig vormgegeven. Door de brede straten voelt het hier nergens te krap, klein of te druk.
Alles is zeer goed onderhouden. Om dit te bereiken zijn er fikse keuzes gemaakt in het verleden. Zo zijn er oude (sloppen)wijken geruimd om nieuwe wijken te bouwen, maar kan ik nergens vinden hoe dat proces is gelopen en of iedereen daar toen blij mee was of nu is.
Veilgheid, schoonheid en leefbaarheid nastreven heeft een prijs. Letterlijk en figuurlijk. Er staan fikse boetes op bijvoorbeeld roken (€700) en de straat vervuilen (€800 - €9000).
Daarnaast hangen er veel camera's: 'cctv in operation'. Het maakt de stad veiliger en ze kunnen bijvoorbeeld de doorstroom van publiek beter monitoren, aldus de overheid. Maar je betaald dus voor een fijne omgeving door je privacy in te leveren.
De zorg van de overheid voor de burger is sowieso groot of ....betuttelend? Overal vind je bordjes met tips en aanwijzingen zoals op de roltrap: "hou je vast met 1 hand" of in een park: "stop je telefoon weg, geniet van de natuur".
Over Singapore is nog zóveel meer te vertellen. Zoals over kunst. Overal vind je kunstuitingen. In musea, op straat of op stations. Voornamelijk Aziatische en nog specifieker Singaporese kunstenaars vind je terug in het straatbeeld.
Mij bevalt het wel, ik geniet van al het moois.
En dan nog iets over de natuur. Singapore doet zijn best om nog wat natuur te behouden en beschermen. Want het meeste regenwoud is verdwenen. Ik bezocht: Pulau Ubin (eiland), de Botanische tuin en Sungei Buloh Wetland Reserve.
De natuur is mooi en er zijn veel dieren te spotten. Je kunt overal vrij rondlopen (of fietsen) maar het is wel allemaal gereguleerd en netjes onderhouden.
En oja, kijk uit voor loslopende varanen (video) en krokodillen.
De laaste blog over Singapore is nog niet geschreven. Tot snel!
Maris xx
* Paradijsslang