Vier landen voor de prijs van 1 🇸🇬 🇨🇳 🇹🇷 🇮🇳
9 februari 2025 - Singapore, Singapore
Singapore is een smeltkroes van culturen. De ruim 6 miljoen inwoners komen uit diverse windstreken, waarvan 75% van Chinese afkomst. 15% Maleisiërs en uit India zo'n 7%. De laatse 1,6 procent komt uit overige delen van de wereld. Naast Engels zijn de meest gesproken talen Mandarijn, Maleis en Tamil (wikipedia).
Singapore (stad) 🇸🇬
In Singapore kom je dus mensen van allerlei afkomsten tegen. Uit elke Aziatische windstreek is wel een gerecht te vinden in de foodcourts. Er wordt duidelijk aangegeven of het eten halal is of niet. Het lijkt erop dat iedereen rekening houdt met elkaar. Ik las dat ongeregeldheden tussen verschillende bevolkingsgroepen al sinds de jaren '80 niet meer voorkomen. Ik ben best benieuwd of iedereen inderdaad in pais en vree met elkaar leeft, maar ik heb dat aan niemand kunnen vragen helaas 🤷🏼♀️.
Er zijn drie culturele wijken te vinden in de stad Singapore: Chinatown, de Arabische wijk en Little India.
Chinatown ⛩️
Een leuke, drukke wijk waar de kleur rood de boventoon voert. Om je heen hoor je voornamelijk Mandarijn. Je vind hier oa de Buddha Tooth Relic Temple, waar een tand van Buddha getoont wordt. Die tand schijnt buitengewoon groot te zijn, want dat was Buddha ook. Ik ben gaan kijken, maar de tand lag ver weg achter glas, moeilijk te boordelen of het echt een enorme mensentand was of niet.
In Chinatown komen oude Chinese mannen dagelijks samen om te dammen. Er wordt serieus gespeeld, en in hoog tempo, maar is ook plaats voor een gulle lach als er een mooie zet wordt gedaan.
Wil je in deze wijk wat eten, dan vind je de menu's in het Chinees. Gelukkig staat het er ook in het Engels onder, mét een foto. Dat helpt want anders heb je geen idee wat je besteld. Varkensvlees staat vaak op het menu.
De Arabische wijk 🕌
Varkensvlees zul je in de Arabische wijk niet tegenkomen. Wel winkels met rekken vol hoofddoekjes en jawel... veel tapijtwinkels, geen geintje.
Je kunt er een moskee uit 1824 bezoeken. Deze was lang niet zo mooi als die in Brunei. Maar had wel een leuk bordje hangen, zie foto hieronder. Vervolgens zie ik iemand doodleuk een dutje doen op het tapijt. Wat ik wel snap, want oeh, dat tapijt is zooo lekker zacht.
In de souvenirwinkels kun je van alles met het 'oog van Fatima' kopen. Het bekende blauwe glazen oog die het boze afweert 🧿. Ik kocht er echter geen oog, want blauwe ogen heb ik zelf al, maar ik kocht er een leuk tasje.
De populaire restaurants doen Turks aan en je kunt er Turkse of andere Arabische gerechten eten, zoals falafel en diverse gerechten met rundergehakt.
Little India 🏯
Rund wordt dan weer niet gegeten in de Indiaase wijk. Het straatbeeld hier verschilt totaal van de rest van Singapore.
Druk, rommelig, kleurig en veel mensen op straat. De Indaase muziek schalt uit de winkels. Het viel mij op dat veel Indiërs heel donker zijn van huidskleur. Dat wist ik eigenlijk niet.
Deze arbeiders ⬆️ kwam ik ergens tegen toen zij aan het lunchen waren naast de fabriek waar zij werken.
De taal die je om je heen hoort is Tamil en je hoort duidelijk een Indiaas accent als ze Engels spreken. De vrouwen dragen vaak nog Indiaase kleding, de gekleurde sarongs. Hou je van Indiaas eten, dan zit je in deze wijk goed.
Dus, 4 landen in één citytrip
Kortom, je waant je écht in een ander land als je door deze wijken struint. Vier landen voor de prijs van een, koopje 😄.
Maris xx
WINNIE:9 februari 2025Wat klinkt dat leuk! Gaat op mijn "te bezoeken " lijstje, en dan wat langer dan 8 uur 😉. Veel plezier op je volgende bestemming zus! Xxxxx
Joke T:9 februari 2025Dus het kan wel, al die bevolkingsgroepen bijelkaar! Je hebt Singapore behoorlijk ontleed. Geniet nog ff lekker verder van zon zee en zuidvruchten 😀
Mam:9 februari 2025Jeetje wat interessant. Je moet e cht een boek gaan schrijven en dan met je mooie fotos. Xx mam
Anke:10 februari 2025Tamil is de taal die voornamelijk wordt gesproken door de bevolking van Tamilnadu = het zuiden van India. Tamil wordt ook gesproken door een significante minderheid in meer dan vijftig diasporalanden in de wereld, waaronder Maleisië . De Indiërs uit TamilNadu hebben een heel donkere huidskleur. Heel anders dan b.v. in het midden en noorden van he land. Nog een prettige voortzetting van je reis.
Mariska:10 februari 2025Dank je Anke!! Is die vraag van mij ook beantwoord, leuk om te weten.